Publicat de: Marius Silvesan | 04/07/2011

Patriarhul Maxim al Bulgariei implineste 40 de ani de la intronizare


Patriarhul Maxim al Bulgariei   Patriarhul Maxim, născut Marin Naidenov Minkov, în data de 29 octombrie 1914, în Oreşak, împlineşte 40 de ani de la momentul întronizării sale în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

   Conform datelor oferite Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe, de catre reprezentanti ai Patriarhiei Bulgariei, acesta a fost al doilea, dintre cei doi copii ai lui Naiden Minkov Raşev, dar foarte puţin se ştie despre trecutul părinţilor săi. A fost educat în satul său de munte, natal, Oreşak, iar imediat după copilărie a devenit ucenic de călugărie în Manastirea Troian, studiind şi Teologie Ortodoxă la Universitatea din Sofia. A primit darul preoţiei în anul 1941, devenind Secretar General al Sfântului Sinod în 1955 şi episcop titular de Branit, în 30 decembrie 1956.

   În 1960, el a fost ales Mitropolit de Loveci, în data de 30 octombrie, şi în acest timp, în ciuda atmosferei de persecuţie instituită de Todor Jivkov, Maxim a fost capabil să câştige destule favoruri din partea Biroului Politic, fiind ales ca Patriarh pe 4 iulie 1971, după ce Patriarhul Chiril s-a mutat la Domnul.

    Lunga sa perioadă de conducere a fost una destul de plină de probleme – chiar și după prăbușirea comunismului, mai putin de 1% dintre ortodocşii din Bulgaria mergând la Biserică în mod regulat.

   La începutul anilor 1990, o schisma în Biserica Bulgară a fost stimulată de Uniunea Forțelor Democrate, care guverna, pornind de la invocarea cooperării Patriarhului Maxim cu fostul regim. Cu toate acestea, Maxim a reușit să preia controlul asupra majorității parohiilor, prevenind orice ameninţare schismatică în cadrul Bisericii. Fracţiunea împotriva lui Maxim, fondase deja Biserica Ortodoxă Bulgară – Sinodul Alternativ.

http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro


Responses

  1. […] https://istoriabisericii.wordpress.com […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: